• Καλωσορίσατε!
    Η μεγάλη συνάντηση των Νοσηλευτών στην Καλαμάτα!
  • 19 - 22 Μαΐου 2016
    Η κορυφαία διοργάνωση, για τη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση των ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στην παροχή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από όλη την Ευρώπη, την προβολή της γνώσης, της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών
  • Το Συνέδριο - Θεσμός για τους Νοσηλευτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Καλαμάτα

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της Νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου μετά τη Πάτρα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου και απέχει 239 χλμ από την Αθήνα και 215 χλμ από τη Πάτρα.

Πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία ως Φαραί, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης, από τον Όμηρο και τον Παυσανία. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών η κυριαρχία του κάστρου περνάει στα χέρια των Φράγκων και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Από το 1410 ως το 1715 μ.Χ. η κυριαρχία της Καλαμάτας περνάει σε Έλληνες και Σλάβους της Γιάννιτσας, σε Φράγκους, Οθωμανούς και Βενετούς μέχρι την οριστική κατάληψη της από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η Καλαμάτα είναι πόλη σταθμός της Ελληνικής Επανάστασης καθώς στις 23 Μαρτίου του 1821 στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, σύμβολο της πόλης, ευλογείται η επαναστατική σημαία και ξεκινάει η Επανάσταση του 1821 με πρωτεργάτες τους Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα με τη κατασκευή του λιμανιού η Καλαμάτα, η ονομαζόμενη πλέον Μασσαλία του Μωριά, έρχεται σε επαφή με τη δύση και την κουλτούρα της και δημιουργείται η αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά σηματοδοτώντας σημαντική ανάπτυξη και ακμή.

Στις μέρες μας η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα εγχώριου τουρισμού καθώς συνδυάζει υπέροχα το βουνό με τη θάλασσα. Η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη πόλη, με αξιόλογη οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, και χώρους πρασίνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις διαμορφώνοντας την εικόνα της πόλης. Έχουν κατασκευασθεί ποδηλατόδρομος, πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Στην πόλη εδρεύει ΤΕΙ και Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με εκατοντάδες φοιτητές να σπουδάζουν εκεί. Επίσης, η περιοχή διαθέτει σπουδαία αξιοθέατα όπως την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το φράγκικο Κάστρο, το πάρκο σιδηροδρόμων, το Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και πολλά ακόμη μνημεία προς τέρψη και θαυμασμό.

Στην Καλαμάτα διοργανώνονται κάθε χρόνο σπουδαίες και υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού προσελκύοντας επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό.

Η Καλαμάτα παραμένει πόλη καταγωγής επιφανών Ελλήνων της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνογραφίας Βασίλης Φωτόπουλος, ο ηθοποιός και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού Γιώργος Μούτσιος, ο μουσικοσυνθέτης Yanni, o ερμηνευτής και στιχουργός Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η λυρική ποιήτρια της γενιάς των νεορομαντικών Μαρία Πολυδούρη και ο διακεκριμένος φυσικός επιστήμονας Ιωάννης Ηλιόπουλος.